Beczki i słów o nich kilka

barrique
barrique

Beczek używa się od wieków. wykorzystuje się je do fermentacji, dojrzewania i wygładzania wina. Pomimo, że dawniej do produkcji beczek wykorzystywano wiele rodzajów drewna takich jak buk, topola, akacja, kasztanowiec czy wiśnia najlepsze beczki obecnie produkuje się z dębu. Za najlepszy z nich uznawany jest dąb francuski (beczki produkowane są również z dębu amerykańskiego, rosyjskiego oraz pochodzącego z Bałkanów). Fermentowanie i starzenie wina w dębowej beczce wpływa na jego strukturę, łagodzi taniny, nadaje mu nowych, ciekawych aromatów. Wino przechowywane w dębowej beczce ulega powolnemu natlenianiu poprzez pory w drewnie. Prowadzi to do zmiękczania jego struktury i stabilizacji. Beczki są wypalane w środku podczas procesu produkcji. Mogą mieć różne rozmiary ale najbardziej typowe i najczęściej spotykane są tzw. barrique o pojemności 300 butelek wina (225l). Im mniejsza beczka tym proces dojrzewania wina przebiega szybciej. Większa jest wtedy powierzchnia styku wina z drewnem co powoduje większy dostęp powietrza do wina. Klasyczna barrique ma 95 cm wysokości i jest zrobiona z klepek o grubości 20 – 22 mm. Najlepsze wina spędzają w beczkach wiele lat. Beczki wykorzystuje się również do starzenia mocnych alkoholi m.in. whisky czy Burbona. Jedną z wad stosowania beczek jest ich wysoka cena, która może wynosić kilkaset Euro. Dlatego w przemyśle winiarskim stosuje się alternatywne metody nadawania winu charakteru. Niektórzy producenci aby nadać winu „dębowego” charakteru zanurzają w zbiornikach z winem drewniane sztachety bądź wióry z drewna dębowego. Pomimo, że praktyki te są w Europie oficjalnie zakazane stosuje się je często w winiarniach Nowego Świata. Wydaje się, że ze względu na ceny beczek i rosnące w związku z tym ceny wina w nich przechowywanego praktyki nowoświatowe wcześniej czy później zagoszczą również na rynkach europejskich. Tym bardziej powinniśmy cieszyć się tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi do produkcji wina na naszym kontynencie. Nowa beczka nieodmiennie cieszy nasze oczy widziana w winiarni, wino w niej starzone smakuje niepowtarzalnie a stara, spatynowana przez czas beczka dodatkowo może stać się wyjątkowo ładnym akcentem dekoracyjnym w naszym domu, na balkonie, tarasie czy ogrodzie. Miłośnicy tradycyjnych dębowych beczek łączcie się! Salute!10373977_796463060388363_3393061205868302678_n

UdostępnijShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Komentarze