Winnica Simonelli Santi

Gospodarstwo rodziny Simonelli znajduje się na południe od Sieny w parku Orcia Valley. Winnice położone są na wysokości 400 metrów nad poziomem morza. Wina rodziny Simonelli Santi są produkowane z ręcznie zbieranych winogron i wytwarzane tradycyjnymi metodami.winnica Simonelli Santi Bazę  do produkcji stanowią szczepy Sangiovese oraz Cabernet Savignon. Sztandarowymi trunkami są Orcia DOC Malintoppo oraz Orcia DOC Antonio.

Wina Simonelli Santi

Podstawowym szczepem wykorzystywanym do produkcji win Malintoppo i Antonio jest Sangiovese. Wyrazisty, o aromacie ziół potrafi on dawać wina światowej klasy, średniej i mocnej budowy o miękkich taninach.

Orcia DOC Malintoppo w całości wykorzystuje jego potencjał. Do tej pory miałem przyjemność próbować roczników 2006, 2007 i najnowszego 2012. Właścicielka winnicy promuje każdy rocznik dopiero w trzecim roku po zbiorach. Wino jest eleganckie i pełne. Starsze roczniki cechuje głęboko czerwona barwa z ceglastymi refleksami. Rocznik 2012 zwiastuje spory potencjał który z pewnością uwidoczni się za kilka lat. Dlatego z pewnością zostawię sobie kilka butelek. Orcia DOC Antonio składa się w 80% z Sangiovese i 20% Cabernet Sauvignon. Ostatnim rocznikiem, którego dane mi było próbować był 2007.Głębokie w smaku, wyraźnie taniczne idealnie komponuje się z pieczonym mięsem. Krągłe i eleganckie. Podobnie jak Malintoppo najlepsze najwcześniej w trzecim roku od zbiorów. Najlepsza temperatura do picia to 18 – 20 stopni.

Obydwa wspomniane wina doskonale wpisują się w toskański styl i polecam je tym, którzy cenią sobie wyjątkowy charakter Sangiovese i lubią jego wyjątkowy smak.

 

UdostępnijShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Komentarze