Geograficznie Toskania dzieli się na dwa podregiony: strefę nadmorską nad Morzem Tyreńskim oraz Toskanię środkową obejmującą prowincje Florencja i Siena. Duże regiony dzielą się na apelacje, z których każda ma własne przepisy i specyficzne szczepy. Producenci, którzy nie chcą stosować się do tych norm butelkują wina jako IGT. Wybrzeże Toskanii to najszybciej rozwijający się podregion winiarski Włoch w którego skład wchodzą takie podregiony i prowincje jak Lukka, Piza, Bolgheri czy Maremma. Środkowa Toskania szczyci się takimi regionami winiarskimi ipelacjami jak Chianti Classico, Chianti, Carmignano, Vernacia di San Gimignano, Brunello di Montalcino czy Vino Nibile di Montalcino. Jedną z cech wspólnych win produkowanych w tych podregionach jest szczep Sangiovese obecny w większości win czerwonych. Region Toskanii obfituje w winnice, których właścicielami są znane rodziny w świecie wina. Ja jednak oprócz nich będę starał się przybliżyć Wam te mniej znane, z których win próżno szukać w naszych sklepach w Polsce. Być może podróżując po Toskanii mieliście okazję się z nimi zetknąć. Tym bardziej ciekaw będę Waszych opinii na ich temat. Większość z nich oprócz produkcji wina i oliwy oferuje również apartamenty wakacyjne, wille do wynajęcia, wizyty w winiarniach i spacery po winnicy. Ludzie są bardzo otwarci, przyjacielscy i chętnie opowiadają o swojej pasji jaką jest tworzenie wina. Zachęcam Was do podróży po najpiękniejszych winnicach Toskanii